Omgeving

omgeving

OMGEVING
Lewedorp ligt op de grens van Walcheren en Zuid-Beveland. Klik op de links hieronder voor meer informatie.

 

Zuid-Beveland
Zuid-Beveland, het land tussen Ooster- en Westerschelde, is een streek waar land en zee elkaar op een bijzondere manier beïnvloeden. Het is een oud poldergebied met een levendige historie. Gebieden waar ooit land was behoren nu weer toe aan de Oosterschelde of aan de Westerschelde. Andere delen van Zuid- Beveland waar eerst water was, zijn door menselijk ingrijpen stukje bij beetje droog komen te liggen. Zo ontstond o.a. de wondermooie ’Zak van Zuid-Beveland’. In de 13e eeuw bestond dit land uit allerlei eilanden en schorren, omringd door water. In de loop der eeuwen is er steeds meer land op de zee veroverd. De eeuwenlange strijd tegen het water is terug te vinden in de verschillende landschapstypen die zijn ontstaan zoals welen en kreken.

Zuid-Beveland telt tal van verrassende plaatsjes. Met de stad Goes, en meer dan dertig dorpen in een uitgestrekt landschap, is een ontdekkingstocht door Zuid-Beveland zeker de moeite waard.

Walcheren
‘Wal acra’ betekent ‘grote akker’. Het is één van de verklaringen voor de herkomst van de naam Walcheren. Een andere theorie is dat het eiland vernoemd zou zijn naar de Noormannenkoning Walcherius. Tussen de hoge duinen in het Westen en de nieuwlandpolders rond het Sloegebied in het Oosten ligt een eeuwenoud landschap.

Op Walcheren voel je zo nu en dan nog dat typische eilandgevoel. Bijvoorbeeld wanneer je vanaf de duinen bij Zoutelande in de polder kijkt. Datzelfde gebeurt andersom. Dan roepen de bijna vijftig meter hoge duinen aan de horizon een haast besloten sfeer op. Walcheren is sinds 1871 geen eiland meer. Sinds dat jaar namelijk is Walcheren via de Sloedam verbonden met Zuid-Beveland.

Noord-Beveland
De geschiedenis van Noord-Beveland gaat honderden jaren terug en staat vooral in het teken van, hoe kan het ook anders, water. Rond het jaar 1000 bestaat het gebied slechts uit schorren en slikken. Noord-Beveland is gevormd door twee eilanden. Deze werden gescheiden door de Wijtvliet, die vermoedelijk in het begin van de 14e eeuw werd afgedamd. Door de stormvloeden van 1530 en 1532 is Noord-Beveland helemaal van de landkaart verdwenen.

In 1598 is begonnen met de herinpoldering. Door de unieke ligging aan zowel de Noordzee, Oosterschelde als het Veerse meer, is Noord-Beveland een natuurlijke topbestemming voor de water(sport)liefhebber. In het noorden grenst Noord-Beveland aan de Oosterschelde, een uniek natuur- en watersportgebied. Van de Noordzee gescheiden door de imposante stormvloedkering, maar door de openstaande schuiven blijvend verbonden zodat nog steeds de natuurwetten van de Noordzee gelden.

 

FIETSROUTES
Zuid-Beveland, het land tussen de Ooster- en Westerschelde, is een gebied met volop mogelijkheden om er met de fiets op uit te trekken. De combinatie van dijken, natuurgebieden en mooie dorpjes kent in Nederland z’n weerga niet. lees verder